Apple, Google, Facebook, Microsoft
si alte mari companii de tehnologie neaga vehement ca ar da guvernului
acces la serverele proprii si ca ar participa la un amplu program de supraveghere guvernamentala a comunicatiilor pe internet.
Totul a pornit de la dezvaluiri ale Washington Post si Guardian in
legatura cu PRISM, un program de supraveghere avizat in 2007 de
presedintele George W Bush si derulat cu ajutorul Agenitei Nationale de
Securitate (NSA). Programul colecteaza chat scris, audio si video,
fotograffii postate, documente, continutul e-mail-urilor, dar si parole,
scrie hotnews.ro.PRISM, programul care sta la baza scandalului, a fost autorizat in 2007 de presedintele Bush, ca reactie la amenintarile teroriste de dupa atacurile de la Wall Trade Center. Programul nu consta se pare in colectarea propriu-zisa datelor user-ilor, insa poate gasi material care corespunde unor termeni de cautare care se gasesc in e-mail-uri sau alte tipuri de conversatii si comunicari online.
Publicatiile care au dezvaluit existenta acestui program au scris si ca guvernul are acces la atat de multe informatii fiindca noua mari companii de internet si-au dat acordul: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube si Apple.
Autoritatile americane au reactionat la cele scrise de Washington Post si Wall Street Journal cu raspunsuri tehnice si pe alocuri vagi, insa cei de la NSA spun ca articolele in cauza contin multe lucruri care nu-s conforme cu realitatea.
James Clapper, seful agentiei de securitate NSA, a aparat atat programul de colectare a datelor din convorbirile telefonice, cat si PRISM, adaugand ca aceste programe sunt foarte importante pentru siguranta nationala, iar dezvaluirea informatiilor despre ele este periculoasa.
In plus, el a precizat ca programul nu vizeaza cetateni americani, ci e gandit sa colecteze informatii importante pentru siguranta nationala a SUA, insa de la cetateni ai altor natii, prezenti in afara SUA. Pe scurt, el a spus ca acest program nu vizeaza niciun cetatean american, oriunde ar fi el.
Dar chiar daca cetatenii americani nu sunt direct vizati, Washington Post scrie ca si comunicatiile online ale americanilor sunt scanate pentru a se afla mai mult despre tintele non-americane vizate.
Companiile de internet aratate cu degetul au negat in mod vehement ca ar da guvernului SUA acces la propriile servere sau ca ar participa la program.
"Nu oferim nici unei organizatii guvernamentale acces direct la serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, director de securitate la Facebook.
"Nu am auzit niciodata de PRISM", a afirmat Steve Dowling, purtatorul de cuvant al Apple.
Cert este ca dezvaluirile legate de PRISM sunt inca un semn ca autoritatile monitorizeaza intens ce se intampla pe internet, iar multi utilizatori sunt neincrezatori ca aceste mari companii pot sa se opuna cereilor agentiilor de securitate care vor sa aiba acces la cat mai multe informatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu