joi, 2 mai 2013

Cum va fi viaţa ta în 2033? Şeful Google oferă detalii fascinante despre viitor



Eric Schmidt a fost între 2001 şi 2011 CEO-ul Google, ajutînd la transformarea companiei într-unul din giganţii Internetului şi ai telefoniei mobile.
Astăzi, Schmidt ocupă poziţia de Executive Chairman în cadrul Google şi este membru în President’s Council of Advisors în SUA şi în Prime Minister’s Advisory Council în Marea Britanie. La finalul acestei luni, Schmidt va publica alături de Jared Cohen cartea „The New Digital Age: Reshaping The Future Of People, Nations And Business”, în care va dezvălui viziunea sa despre viitor, descriind o lume în care toată lumea este conectată. De curînd, Schmidt a publicat în cotidianul britanic The Guardian un fragment în care detaliază viziunea sa despre anul 2033:

„Imaginaţi-vă că sînteţi un profesionist care trăieşte într-un oraş occidental la cîteva decenii distanţă de astăzi. O dimineaţă obişnuită din viaţa dumneavoastră ar arăta cam aşa:

Nu veţi fi trezit de o alarmă – sau cel puţin nu de o alarmă obişnuită. În schimb, vă veţi trezi atunci cînd veţi simţi aroma cafelei proaspăt preparate, cînd lumina va pătrunde în cameră pe măsură ce perdelele se deschid automat şi cînd veţi fi masat uşor de patul dumneavoastră hi-tech. E mult mai probabil să vă treziţi revigorat, deoarece în interiorul saltelei patului se va afla un senzor special care monitorizează ritmul somnului, stabilind cu precizie cînd să vă trezească pentru a nu vă întrerupe ciclul de somn REM.

Apartamentul dumneavoastră este o orchestră electronică, iar dumneavoastră sînteţi dirijorul. Cu simple mişcări de încheietură şi cu instrucţiuni vorbite veţi putea controla temperatura, umiditatea, muzica ambientală şi iluminatul. Veţi putea citi în viteză ştirile zilei în timp ce un costum vă va fi adus din dulapul automatizat. Vă veţi îndrepta spre bucătărie pentru a lua micul dejun, iar display-ul transparent vă va urmări sub forma unei holograme proiectate în faţa dumneavoastră. În bucătărie veţi lua o ceaşcă de cafea şi un produs de patiserie pregătit la perfecţiune de cuptorul dumneavoastră ce poate controla gradul de umiditate, citind în acelaşi timp cele mai noi emailuri pe tableta holografică proiectată în faţa dumneavoastră. Computerul central al casei vă va sugera o listă de sarcini pe care să le îndeplinească roboţii de curăţenie, iar dumneavoastră le veţi aproba pe toate.

Veţi accesa notiţele pentru o prezentare pe care urmează să o susţineţi în cursul acelei zile în faţa unor clienţi din străinătate. Toate datele dumneavoastră – din viaţa personală şi profesională ˜– sînt accesibile de pe toate dispozitivele pe care le deţineţi, fiind stocate în cloud, unde aveţi spaţiu aproape nelimitat. Deţineţi cîteva dispozitive digitale diferite – unul are dimensiunea unei tablete, altul dimensiunile unui ceas de buzunar, pe cînd altele sînt flexibile şi pot fi purtate pe corp. Toate sînt foarte uşoare, incredibil de rapide şi folosesc procesoare mult mai rapide decît orice există astăzi.

Pe măsură ce vă plimbaţi prin bucătărie, vă loviţi la un deget al piciorului. Imediat, luaţi dispozitivul mobil şi deschideţi aplicaţia de diagnosticare. În interiorul dispozitivului se găseşte un microcip minuscul ce foloseşte unde electromagnetice cu o lungime de undă mai mică de un milimetru pentru a vă scana corpul. Scanarea arată că degetule ste doar lovit, nu şi fracturat. Aplicaţia vă invită să obţineţi o a doua părere de la un doctor ce are cabinetul în apropiere, dar refuzaţi.

Mai aveţi la dispoziţie puţin timp înainte să fiţi nevoiţi să plecaţi la serviciu – lucru pe care îl veţi face, desigur, la bordul unui automobil care se conduce singur. Drumul spre serviciu va fi pe cît de productiv sau de relaxant vă doriţi.

Înainte să plecaţi, dispozitivul mobil vă reaminteşte să cumpăraţi un cadou pentru ziua de naştere a nepotului. Analizaţi propunerile de cadou pe care vi le oferă sistemul, ce sînt bazate pe datele agregate şi anonimizate ale altor băieţi de 9 ani ce au interese similare, însă niciuna nu vă atrage. Apoi vă amintiţi o întîmplare povestită de părinţii băiatului ce a făcut toate persoanele mai vîrstnice de 40 de ani să rîdă: nepotul nu a înţeles aluzia din vechea expresie „mi-a mîncat cîinele tema”; cum ar putea un cîine să mănînce stocarea din cloud? Efectuaţi o căutare rapidă pentru un cîine-robot şi cumpăraţi unul cu un click. În felicitare scrieţi mesajul „în caz că e nevoie”. Cadoul va sosi la casa băiatului la 5 minute de timpul de livrare selectat.

Vă gîndiţi să mai beţi o ceaşcă de cafea, însă un dispozitiv haptic (ce implică atingerea) ce este inclus în călcîiul pantofului vă ciupeşte uşor – semn că veţi întîrzia la şedinţa de dimineaţă dacă nu plecaţi în curînd.

Capacitatea de a face mai multe în lumea virtuală va face aspectele mecanice ale lumii fizice mult mai eficiente. Pe măsură ce conectivitatea digitală va atinge cele mai îndepărtate colţuri ale globului, noii utilizatori o vor folosi pentru a îmbunătăţi un număr mare de pieţe, sisteme şi comportamente ineficiente, atît în ţările cele mai dezvoltate, cît şi în cele mai puţin dezvoltate. Acest lucru va duce la un progres extraordinar în ceea ce priveşte eficienţa şi productivitatea, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde izolarea tehnologiă şi politicile proaste au stat în calea progresului.

Sursa: cybersecurity.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu