miercuri, 22 februarie 2012

ONU vrea să deţină controlul asupra internetului

În ultima perioadă apar tot mai multe tratate care ameninţă internetul. De la SOPA şi PIPA s-a ajuns la ACTA, care pare a fi deja floare la ureche faţă de un proiect pe care-l pregătesc specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
La sfârşitul lunii februarie, în Geneva se va desfăşura un proces diplomatic, în care ar putea fi adoptat noul tratat, fără precedent, al Organizaţiei.
Premierul rus, Vladimir Putin are interese majore alături de ONU de a deţine controlul pe internet.
Încă în luna iunie a anului trecut el a declarat că, datorită Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), vor putea duce la bun sfârşit noul pact, scrie The Wall Street Journal în ediţia electronică.
Astfel, câteva propuneri care ar putea face parte din noul tratat sunt următoarele:
- Companiile străine de telefonie ar putea percepe taxe de trafic internaţional. Adică, utilizatorii ar putea fi taxaţi pentru accesarea site-urilor străine lor, plătind o sumă anumită pentru fiecare click;
- Crearea unor corporaţii ale internetului, precum Corporaţia pentru Nume şi Numere alocate;
- Reglementarea tarifelor de roaming internaţional.
De altfel, în tratat ar mai putea fi incluse şi alte propuneri, puţin cunoscute în mediul online. Câteva ţări, ca Rusia, China, dar şi alte state, au acceptat să ia parte la discuţiile asupra acestui tratat.
UNIMEDIA aminteşte că deja câteva proiecte de lege tensionat situaţia pe internet. SOPA şi PIPA au fost amânate, ele vor fi discutate mai târziu, însă ACTA este un proiect actual, care ar ameninţa confidenţialitatea datelor pe internet.

Sursa: www.unimedia.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu