marți, 28 august 2012

Serviciile secrete din Rusia vor influenţa reţelele de socializare

În ultimele săptămâni mai multe publicaţii au atras atenţia publicului cititor asupra iniţiativelor serviciilor secrete din Rusia şi a altor structuri de stat în privinţa monitorizării şi influenţării reţelelor de socializare.

Cea mai recentă informaţie despre acest subiect vine de la publicaţia Kommersant, care citează surse anonime şi vorbeşte despre câteva licitaţii în regim închis ce au fost iniţiate de Unitatea Militară 54939 în perioada ianuarie-februarie 2012. Conform surselor citate de presa rusă, UM54939 intră în structura SVR, adică a Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, iar obiectul licitaţiilor îl constituie livrarea sistemelor software capabile de monitorizarea în timp real a reţelelor de socializare, analizarea „punctelor focale” cu influenţă maximă din cadrul acestor reţele şi „promovarea şi diseminarea” informaţiei „speciale” în cadrul reţelelor de socializare. Un punct aparte îl constituie cercetarea metodelor de „influenţă nesesizabilă” asupra informaţiilor care circulă în reţelele de socializare. Tenderul a fost câştigat de compania Interanet, condusă de fostul adjunct al directorului Institutului de Criptografie, Comunicare şi Informatică al Academiei FSB.
Sursele publicaţiei Kommersant susţin că, în primă fază, va intra în funcţiune sistemul Disput care cercetează în timp real „procesul de formare a comunităţilor de utilizatori din reţelele de socializare” şi analizează „factorii care contribuie la creşterea popularităţii informaţiilor transmise în reţelele de socializare”. Toate datele obţinute de acest sistem vor fi analizate de programul specializat Monitor-3, care va oferi recomandări de organizare şi control asupra „comunităţilor virtuale”. După ce se va lua o decizie în privinţa informaţiilor care trebuie „injectate” şi promovate în reţelele de socializare, acest proces va fi executat în mod automat de sistemul Ştorm-12 menit să „asigure suportul informaţional al operaţiunilor, prin utilizarea unor scenarii predefinite de influenţare a audienţei reţelelor sociale”.
Informaţiile publicate de ediţia rusă a revistei Forbes, arată că aceste sisteme nu sunt primele sisteme de acest gen utilizate de autorităţile din Rusia. Sursele revistei susţin că un program asemănător este deja funcţional şi este utilizat de Viaceslav Volodin, şeful departamentului de politică internă al preşedinţiei Federaţiei Ruse. Programul la care a făcut referire Forbes se numeşte Prisma, iar sursele din piaţa IT susţin că acest sistem poate monitoriza în timp real peste 60 de milioane de surse, apreciind în mod automat tonalitatea pozitivă sau negativă a comentariilor făcute de utilizatorii reţelelor de socializare pe un anumit subiect. Printre reţelele deja monitorizate s-ar număra Twitter, Youtube, Livejournal, blogurile individuale ş.a. Jurnaliştii Forbes dau de înţeles că rezultatele monitorizării automate influenţează modul în care acţionează persoanele însărcinate cu politica informaţională.
Atât faptul că sisteme de monitorizare şi inserţie a informaţiilor în reţelele de socializare au fost comandate de Serviciul de Informaţii Externe, cât şi opiniile surselor citate de Kommersant arată că aceste sisteme nu vor fi utilizate exclusiv în Federaţia Rusă. Algoritmii care stau la baza acestor sisteme sunt relativ universali, ceea ce sugerează că aceste sisteme ar putea fi uşor de adaptat pentru funcţionarea atât în ţările din ex-URSS cât şi în Europa de Est sau alte areale geografice.
Federaţia Rusă nu este prima ţară care se preocupă de crearea unor sisteme de acest gen. Există informaţii publice în privinţa tenderelor organizate de Forţele Navale ale SUA pentru sisteme de monitorizare a reţelelor de socializare, tenderul fiind demarat pentru înlocuirea sistemelor deja existente, dar învechite. Publicaţia britanică The Guardian a relatat despre un program special al guvernului SUA care intenţionează crearea unui număr mare de „utilizatori automaţi” ai reţelei Facebook care vor fi folosiţi în vederea influenţării audienţei reţelelor de socializare, acest program având anumite asemănări cu programul Ştorm-12 care, conform surselor Kommersant, urmează să intre în funcţiune în 2013.
Contactat de postul de televiziune RT, şeful organizaţiei non-guvernamentale Centru pentru un Internet Sigur, Urvan Parfentyev a declarat că această situaţie este o evoluţie naturală a mijloacelor de propagandă precum Vocea Americii sau Radio Europa Liberă, adaptate la funcţionare în internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu