duminică, 14 aprilie 2013

Cum să-ţi ştergi trecutul de pe Internet



Ştergerea vieţii digitale poate fi o misiune foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Un astfel de demers presupune automat dispariţia tuturor urmelor lăsate de tine de-a lungul timpului pe Internet.
Mai exact, este nevoie ca toate postările tale, toate pozele, comentariile, dar şi toate profilurile media să dispară, scrie The Guardian, citat de economica.net
Pentru cei care însa vor să încerce, iată mai jos o listă cu care ar putea începe acest proces
Sfatul 1. Dacă ai un cont de Facebook, atunci trebuie să schimbi toate setările publice în "private" sau "not shared" sau chiar "off".
Sfatul 2. Află care sunt fotografiile în care ai fost tagguit pe Facebook şi încearcă să elimini eticheta cu numele tău. (Du-te pe pozele în cauză şi apasă pe Remove tag).
Sfatul 3. Dacă ai un cont de Google Blogger, va trebui să-l ştergi. Asta înseamnă că toate postările şi comentariile vor fi pierdute.
Sfatul 4. Daca ai cont Tumblr sau Wordpress, si pe acestea va trebui să le ştergi. 
După ce ai realizat cei patru paşi, încearcă sp te cauţi din nou cu ajutorul motoarelor de cautare. (Faceti acest lucru folosind formula - "nume si prenume" - în ghilimele.) Reţineţi faptul că dacă sunteţi persoană publică, atunci publicaţiile care v-au menţionat numele în articole ar putea refuza cererea de a şterge materialele.
Sfatul 5. Dacă aţi postat comentarii pe forumuri, caută-le şi încearcă să le ştergi. Dacă nu poţi, cere-i administratorului de site să facă acest lucru, dar încearcă să invoci un motiv foarte bun.
Sfatul 6. Încearcă să ştergi orice fotografie postată pe Flickr sau alte site-uri asemănătoare. Acest lucru rămâne valabil şi pentruFacebook. (Caută-ţi din nou numele şi prenumele în ghilimele şi vezi ce rezultate îţi returnează Google. Vezi dacă le poţi şterge chiar tu, iar dacă nu, va trebui din nou să rogi administratorii de pagină să o facă).
Sfatul 7. Continuă să îţi cauţi numele şi află ce a mai rămas vizibil despre tine. Va trebui să apelezi la ajutorul celor care deţin site-urile în cauză pentru a şterge informaţiile de care vrei să scapi pentru totdeauna. Să fii pregătit de refuzuri, mai ales dacă este vorba despre site-urile din SUA.
Sfatul 8. Orice ai postat în afara Facebook, Blogger sau Wordpressar putea rămâne în arhiva Internetului. De precizat este faptul că această arhivă nu are o modalitate explicită de a elimina site-urile din indexul său.
Sfatul 9. De asemenea, trebuie să ştii faptul că indiferent dacă ai reuşit să ştergi toate trimiterile explicite legate de numele tău, este foarte posibil ca atunci când cineva te va căuta pe internet să continue să găsească postări mai vechi sau diferite informaţii despre tine. 
În lista de mai sus nu a fost luată în calcul şi ştergerea istoricului de căutări Web reţinute de Google, mai precizează The Guardian. Dacă doriţi să nu mai fiţi urmăriţi în secret, atunci trebuie să ştiţi că există numeroase alte motoare de căutare ce nu fac acest lucru, spre exemplu - DuckDuckGo.com sau Blekko.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu