sâmbătă, 2 martie 2013

90% dintre parolele folosite sunt nesigure



Peste 90% dintre parolele folosite pentru a accesa diferite servicii, precum conturi bancare, e-mail-uri sau reţele de socializare, folosind un calculator, o tabletă sau un telefon, sunt nesigure din cauza repetării lor frecvente, potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte şi publicat marţi în Panama, relatează AFP.

Potrivit studiului, cu ajutorul a 1.000 de parole cel mai frecvent folosite de utilizatori (din cei şase milioane analizaţi), este posibilă accesarea a 91% dintre serviciile teoretic protejate.

Această posibilitate de a accesa conturi bancare, profiluri de pe reţele de socializare, site-uri de vânzări sau orice alt serviciu on-line, le face foarte vulnerabile la atacurile hackerilor.

"Problema cea mai gravă a parolelor este repetarea lor. Fiinţa umană, din cauza problemelor legate de memorie, reţine cinci, şase, şapte parole, şi binânţeles, le utilizează pentru tot, ceea ce le face foarte nesigure", a afirmat Francisco Martin, responsabil al Deloitte din Panama.

Parolele cel mai des folosite sunt nume ale membrilor familiei combinate cu datele de naştere, informaţii foarte uşor de obţinut de pe reţelele sociale de hackeri, care, cu ajutorul unor programe speciale, introduc masiv serii de parole ipotetice până la obţinerea combinaţiei corecte.

Potrivit studiului, 9,8% dintre utilizatori folosesc combinaţia "parola 123456 sau 12345678", 8,5% "parola sau 123456" şi 4,7% "parola".

Studiul a fost realizat în 15 ţări din Europa şi America, plus Africa de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu