marți, 4 iunie 2013

Premierul Turciei: Twitter și social media reprezintă cel mai mare pericol pentru societate


Social media și principalul partid de opoziție din Turcia se află la originea protestelor din Istanbul, afirmă premierul turc Recep Erdogan, citat de b1.ro.


„Social media este cea mai mare amenințare pentru societate. Există acum o nouă amenințare, care se numește Twitter. Cele mai bune exemple de minciuni pot fi găsite acolo. Pentru mine, social media este cel mai mare pericol pentru societate”, a declarat premierul Turciei, după ce protestele au fost reluate în principala piață din Istanbul, citat de The Guardian

Erdogan mai spune că grupările extremiste care au pornit violențele în Turcia au fost provocate de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican. 

„Credem că principalul partid de opoziție, care face apeluri de rezistență pe fiecare stradă, provoacă aceste proteste”, a mai spus premierul turc. 

Violențele dintre protestatari și polițiști au fost reluate, luni, încă de la primele ore ale dimineții.  Peste 10.000 de manifestanți au fluturat steaguri și au cerut guvernului turc demisia. 

În portul Izmir, protestatarii au aruncat cu bombe la sediul partidului de guvernământ AK, iar în Istanbul stații de autobuz, pietre de pavaj și semne stradale au fost smulse de manifestanți. 

Cei prezenţi la proteste acuză că presa din Turcia s-a alăturat guvernului Erdogan şi nu prezintă obiectiv situaţia din ţară. Pe reţelele sociale oamenii confirmă că posturile de televiziune acoperă cu totul alte subiecte.

Protestele au izbucnit în urmă cu o săptămână, în urma unei decizii a guvernului turc de a desfiinţa un parc din centrul oraşului Istanbul - Gezi Taksim - pentru a construi un centru comercial. 

Câteva sute de protestatari au ocupat în mod paşnic parcul în semn de protest faţă de decizia executivului. Autorităţile au reacţionat şi au ordonat evacuarea cu forţa a parcului. Gestul a produs o undă de furie mai ales în rândul tinerilor din Turcia, care au ieşit cu miile pe străzile din Istanbul.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a anunţat că renunţă la mall, dar că Centrul Cultural Atatürk din Piaţa Taksim ar putea fi demolat pentru a face loc Operei şi unei moschei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu