luni, 10 iunie 2013

The Guardian: Boundless Informant - sistemul care supraveghează lumea


Publicația britanică The Guardian continuă seria de dezvăluiri despre un alt program secret al Agenției Naționale de Securitate (ANS) cu denumirea de „Boundless Informant” (“Informatorul fără frontiere”). Datele pentru acest sistem vin din rețele de calculatoare și telefonie din întreaga lume.

Potrivit publicației, informațiile sunt analizate de un robot în scopul prevenirii actelor teroriste. Sistemul creat de ANS are drept scop clasificarea meta-datelor cu referire la apeluri și scrisori electronice, fără a analiza conținutul.

Din documentele obținute de The Guardian, reiese că timp de 30 de zile, din februarie până-n martie 2013, în sistemul creat de SUA au ajuns circa 3 miliarde de semnale purtătoare de informaţie (SIGINT) din rețele de calculatoare americane și 97 de miliarde de semnale purtătoare de informaţie din întreaga lume.

Cele mai multe informații au provenit din Iran (cu peste 14 miliardede semnale) în perioada vizată, acesta fiind urmat de Pakistan (cu 13,5 miliarde). Iordania, unul dintre cei mai apropiați aliați arabi ai Statelor Unite, s-a aflat pe locul trei, cu 12,7 miliarde semnale, Egiptul al patrulea cu 7.6 miliarde și India, a cincea, cu 6,3 miliarde semnale informatice.

Dezvăluirile despre sistemul „Boundless Informant” vin în contextul unei lupte dintre ANS și Comisia specializată din Senatul american a cărei responsabilitate este supravegherea Agenției vizate. 
 Harta arată cât de intens au fost colectate date în fiecare țară a lumii în 2007. Harta a fost compilată în baza unui document top secret. Culorile variază de la galben și portocaliu la roșu (țările cele mai supraveghere), până la verde (țările mai puțin supravegheate).

UNIMEDIA amintește că publicația britanică The Guardian a intrat în posesia unor documente care ar demonstra că Guvernul american colectează date despre convorbirile cetățenilor săi. Sursa a publicat detalii în ediția de miercuri, forțând autoritățile americane să dea o replică pe acest subiect după ce, inițial, informațiile au fost negate cu vehemență.

Ulterior, și giganții on-line din SUA, printre care Facebook și Google, au făcut comentarii la acest subiect, negând informațiile publicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu