sâmbătă, 20 octombrie 2012

Folosirea telefoanelor mobile poate duce la apariţia cancerului. Primul caz confirmat, în Italia



Un italian în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu tumoare pe creier, specialiştii găsind o legătură directă între această maladie şi folosirea de către bărbat, timp de 12 ani, câte şase ore pe zi, a telefonului mobil, scrie Daily Mail, scrie gandul.info
O Curte din Italia a hotărât că boala omului de afaceri Innocente Marcolini a fost provocată de expunerea îndelungată la radiaţiile electromagnetice ale telefonului mobil.

 „Vorbeam la telefon, în special la mobil, cel puţin cinci, şase ore pe zi, la muncă. Vreau să fie recunoscută legătura dintre boala mea şi folosirea telefonului mobil şi a celui fără fir. (...) Acest lucru este de interes pentru multă lume. Vreau ca această problemă să devină publică întrucât mulţi nu cunosc riscurile." explică Marcolini.

Spusele lui sunt confirmate de oncologistul şi profesorul Angelo Gino Levis şi neurochirurgul Giuseppe Grasso, care susţin că, pe termen lung, folosirea mobilelor provoacă daune celulelor şi reprezintă un factor de risc pentru apariţia tumorilor. Potrivit celor doi, boala poate sta ascunsă până la 15 ani, lucru care face ca studiile pe termen scurt, legate de telefoanele mobile, să nu aibă acoperire.

Pe de altă parte, specialiştii Institutului de Epidemiologia Cancerului din Copenhaga au ajuns, în urma unui studiu similar celui întocmit de italieni, la concluzia că rata apariţiei cancerului la nivelul sistemului nervos este aceeaşi, atât la persoanele care au folosit pe termen lung mobilul cât şi la cele care nu au folosit mobilul.

Acest din urmă studiu, însă, este combătut de specialiştii britanici care susţin că danezii i-au inclus în categoria persoanelor care nu au folosit mobilul şi pe cei care au folosit pe termen scurt acest obiect.

Autorităţile italiene se aşteaptă la alte noi plângeri din partea unor persoane care bănuiesc că problemele de sănătate li se trag de la folosirea telefoanelor mobile sau fără fir.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu