marți, 25 septembrie 2012

În ce ţări este libertate deplină pe Internet


Atacurile împotriva bloggerilor, controlul politic, manipularea conţinuturilor web, legile restrictive privind exprimarea online, sunt principalele ameninţări la adresa libertăţii pe Internet în ultimii doi ani. Acestea se conţin în cel mai recent raport al Freedom House.

Studiul Freedom House a dezvăluit că cea mai mare libertate a conţinuturilor online este în Estonia, urmată de Statele Unite. În top 5 au mai intrat Germania, Australia şi Ungaria.
De cealaltă parte, restricţii sunt impuse în Uzbekistan, Siria, China, Cuba, Iran. Printre ţările care nu au libertate în spaţiul virtual mai este Belarusul, Arabia Saudită şi Thailanda.
Ucraina se situează în top pe locul 12, iar Rusia pe 30. Cel mai mare declin a fost înregistrat de Bahrain, Pakistan şi Etiopia. 

Analiza Freedom House arată că ameninţările la adresa libertăţii pe Internet se diversifică. În condiţiile în care liderii autoritari au văzut că blocarea paginilor web şi arestările au condus la condamnări la nivel local şi internaţional, ei se concentrează pe metode mai obscure şi mai periculoase pentru a ţine sub control conversaţiile online.

Totuşi, studiul mai arată că presiunea în creştere din partea societăţii civile, a companiilor de IT şi justiţiei, reprezintă câteva victorii în asigurarea libertăţii pe Internet.
Raportul conţine o analiză a situaţiei din 47 de state. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu