joi, 12 ianuarie 2012

STUDIU: Posesorii de smartphone sunt stresaţi şi simt "vibraţii fantomă"




Posesorii de smartphone-uri sunt atât de dependenţi de acestea, încât li se pare că simt "vibraţii fantomă", fiind "disperaţi" să primească un telefon sau un mesaj, arată un studiu citat de Telegraph.
Cercetătorii britanici de la Universitatea din Worcester spun că posesorii de smartphone-uri devin "obsedaţi" să-şi verifice e-mailul şi conturile de pe reţelele de socializare şi, prin urmare, sunt mai stresaţi decât ceilalţi oameni. De asemenea, foarte mulţi au dezvăluit că li se pare că aud sau că simt cum telefonul vibrează, chiar dacă nu e cazul.
Specialiştii au testat 100 de posesori de smartphone-uri, pe care i-au supus unor chestionare şi teste psihometrice. Ei au stabilit că o persoană este cu atât mai stresată, cu cât îşi verifică mai des telefonul mobil. În plus, celor mai stresaţi li se pare că aud "vibraţiile fantomă".
Cercetătorii spun că majoritatea celor chestionaţi şi-au cumpărat smartphone-urile pentru a-i ajuta să-şi organizeze mai bine munca. Totuşi, după o perioadă, ei au început să-şi verifice tot mai des telefoanele, pentru a fi la curent cu toate mesajele, e-mail-urile şi postările de pe site-urile de socializare.
Profesorul Richard Balding, care a condus cercetarea, a avertizat că oamenii ar trebui să conştientizeze pericolul pe care gadgeturile îl au asupra muncii. "Folosirea smartphone-urilor creşte rapid, la fel şi stresul legat de reţelele de socializare. Organizaţiile nu vor prospera dacă angajaţii lor sunt stresaţi, indiferent de sursa acestora de stres. Acestea ar trebui să îşi oblige angajaţii să îşi închidă telefoanele mobile în timpul programului şi să nu mai trimită mail-uri în interes de serviciu după program", a explicat Balding.
Sursa: www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu