sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Legea cenzurii online a intrat în vigoare în Rusia!



După ce Parlamentul rus a aprobat Legea filtrării online în luna iulie, documentul este pus în aplicare. Începând din 1 noiembrie, internauţii ruşi pot fi supravegheaţi în aproape orice condiţii şi, mai ales, indiferent de motivaţia monitorizării, scrie hit.ro

Presa internaţională scrie ca în actul legislativ abia intrat în vigoare se face prea puţină referire la scopul declarat al actului şi anume protecţia împotriva informaţiilor dăunătoare (pornografie, pedofilie etc.) pentru cei care navighează pe internet sau împotriva ameninţărilor teroriste, de exemplu. În schimb, controversata lege va permite autorităţilor să blocheze site-urile opoziţiei politice şi deschide, în acelaşi timp, calea spre supravegherea tuturor utilizatorilor ruşi de internet.

Legea intrată în vigoare se bazează pe tehnologia DPI (deep packets inspection), care poate accesa conţinutul fiecărui pachet de date care este transmis pe internet şi poate stoca informaţii legate de tipul conţinutului şi de identitatea utilizatorului care l-a trimis. Folosirea tehnologiei DPI a fost confirmată de Ilya Ponomarev, membru al Dumei de Stat (Parlamentul Rus).

DPI a fost aleasă pentru punerea în aplicare a legii pentru că permite furnizorilor de servicii de internet să filtreze informaţiile online la nivel naţional. Evident, intenţia de supraveghere a cetăţenilor de rând nu a fost confirmată de nicio oficialitate rusă, dar cine mai are nevoie de o confirmare în momentul când tehnologia permite astfel de operaţiuni?

Grupul de activişti Anonymous a postat deja pe internet un clip prin care condamnă (aşa cum face de fiecare dată) încercarea Dumei de Stat a Rusiei să limiteze libertatea internetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu