joi, 15 noiembrie 2012

Twitter-ul, mai eficient decât canalele oficiale în diplomaţia moldo-rusă



Intenţia Federaţiei Ruse de a deschide un consulat la Bălţi nu a fost discutată oficial cu autorităţile de la Chişinău. Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, afirmă că a aflat despre această idee a Moscovei de pe Twitter.
Oficialul susţine că nu există motive pentru a interzice deschiderea unui consulat la Bălţi, deşi diplomaţii ruşi nu au ales "cea mai eficientă cale de comunicare". Declaraţiile au fost făcute pentru Europa Liberă.
"Despre interesul colegilor de la Moscova de a deschide acest consulat la Bălţi, am aflat foarte recent, dar nu printr-o comunicare directă,ci printr-o postare pe Twitter. La ora aceasta nu e cea mai eficientă comunicare în relaţiile interstatale. În momentul în care se va pune aşa problema, în dialogul nostru, care e un dialog permanent, sunt convins că răspunsul Chişinăului va fi unul pozitiv pentru Bălţi. La Bălţi există consulate şi nu văd absolut nicio problemă pentru deschiderea acestuia", a declarat ministrul de Externe.
În acelaşi timp, diplomatul a explicat de ce nu este posibilă deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol. "În ceea ce priveşte Tiraspolul sau deschiderea acolo a unui consulat, răspunsul nostru a fost mereu constant: de principiu, sigur că da. Dar, pentru a trece de la principiu la acţiune, există Convenţia privind relaţiile  consulare de la Viena, care stipulează foarte clar în ce condiţii, care urmează să fie întrunite, poate fi deschis un consulat. Astăzi aceste condiţii nu sunt întrunite. Necontrolând teritoriul respectiv, nu putem asigura anumite condiţii de securitate, de imunitate, de  corespondenţă şi aşa mai departe", a menţionat Iurie Leancă.
Totodată, ministrul a descris relaţia dintre Chişinău şi Moscova ca bogată în nuanţe, "nu doar alb şi negru".
Publika.md aminteşte că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat presei din Federaţia Rusă că prioritatea Moscovei în raport cu Chişinăuleste deschiderea a două consulate. Despre acestea, Rogozin a spus că urmează să se înţeleagă cu partenerii moloveni în cadrul vizitei sale de mâine la Chişinău.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu